Rada kapłańska w Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 roku - Štefan Brinda (Kościół i Prawo)
Biskup diecezjalny jest zobowiązany do ustanowienia rady kapłańskiej, która reprezentuje wszystkich kapłanów pełniących zadania duszpasterskie lub sprawujących urzędy w diecezji. Rada jest jego kolegialnym organem doradczym. Autor podaje krótki praktyczny komentarz na temat rady kapłańskiej według Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r. (kan. 495-501).