بررسی نقش بسته بندی و بازاریابی بر ترجیحات مصرف کنندگان گوشت در تهران - سعید سالاری; لیلا واعظی; ابراهیم سری دیوشلی (علوم و فنون بسته بندی)
شناخت الگوهای رفتاری و سلیقه‌های مصرف‌کنندگان در جوامع گوناگون و ارزیابی عملکرد آنان با در نظر گرفتن تفاوت‌های فرهنگی و نوع محصولات مورد استفاده، بسته بندی و راهبردهای بازاریابی، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش با بهره گیری از تجربیات مصرف کنندگان خانوارهای شهر تهران، عوامل مؤثر بر ترجیحات مصرف کنندگان انواع گوشت (قرمز، مرغ و  ماهی)، از جمله شاخصهای بستهبندی و بازاریابی، بررسی شد. جهت بررسی و تجزیهوتحلیل داده‌ها، از مدل لاجیت چندگانه (MNL) استفاده شده است. برای جمعآوری دادههای موردنیاز، نمونهای متشکل از 385 خانوار از جامعه آماری 3189982 خانوار در شهر تهران با استفاده از نمونه گیری چندمرحلهای و فرمول کوکران انتخاب شد. در این پژوهش، گروه مصرفی گوشت مرغ با توجه به اینکه بیشترین فراوانی را دارد، به‌عنوان گروه پایه در نظر گرفته‌ شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی اقتصادسنجی لاجیت چندگانه نشان داد که متغیرهایی مانند سن، سطح تحصیلات، درآمد خانوار، ارزش غذایی، کیفیت محصولات گوشت قرمز و ماهی، بسته بندی و تبلیغات بازاریابی، اثر مثبت و معناداری بر ترجیحات مصرف‌کنندگان دارند. به عبارت دیگر، با افزایش این متغیرها، احتمال انتخاب محصولات گوشت قرمز و ماهی توسط مصرف‌کنندگان افزایش می‌یابد. از سوی دیگر، متغیرهایی نظیر اندازه خانوار و قیمت محصولات، تأثیر منفی و معناداری بر تمایل به مصرف گوشت قرمز و ماهی داشته‌اند. در نهایت، نتایج این مطالعه می‌تواند به تولیدکنندگان و مدیران بازار در شناخت بهتر الگوی رفتاری مصرف‌کنندگان گوشت و عوامل مؤثر بر آن کمک کند تا بتوانند محصولات و سیاست‌های بازاریابی متناسب‌تری اتخاذ نمایند.