بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس دروازه‌بانی مادران در نمونه ایرانی - علیرضا پژمان; پریسا سادات سیدموسوی (فصلنامه فرهنگی- تربیتی زنان و خانواده)
زمینه و هدف: دروازه‌بانی مادران شامل روش‌های است که مادران به محدودکردن یا تقویت مشارکت پدران در فرزندپروری می‌پردازند. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس سه‌بعدی دروازه‌بانی مادران (MGK_P) (پوهلمن و پالسی،2017) در جامعه مادران ایرانی بود. روش: پژوهش حاضر از نوع روان‌سنجی بود که در زمره تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری حاضر شامل 386 نفر از مادران ایرانی دارای فرزند 2-5 بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان نسخه فارسی مقیاس همراه با پرسش‌نامه رضایت زناشویی انریچ (ENRICH) (اولسون،1998) و مقیاس خودکارآمدی والدگری دومکا (PSAM) (دوکما،1996) تکمیل نمودند. برای بررسی روایی سازه از روش تحلیل عامل تأییدی و روایی همگرا و واگرا از طریق محاسبه ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد؛ برای بررسی اعتبار ابزار از شاخص همسانی درونی بر مبنای ضریب آلفای کرونباخ و شاخص پایایی ترکیبی استفاده شد. یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی حاکی از برازش و مطلوب‌بودن مدل سه‌بعدی بود. همبستگی‌های معنادار میان این مقیاس و مقیاس‌های خودکارآمدی والدگری و رضایت زناشویی نیز روایی واگرا و همگرا این مقیاس را تأیید نمود. اعتبار مقیاس با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای ابعاد در دامنه 73/0 تا 80/0 بود و اعتبار مرکب برای ابعاد این مقیاس بین 72/0 تا 81/0 بود. بحث نتیجه‌گیری: باتوجه‌به مطلوب‌بودن خصوصیات روان‌سنجی مقیاس فارسی دروازه‌بانی مادران می‌توان از آن به‌عنوان یک ابزار معتبر در جامعه مادران ایرانی استفاده کرد.