ПРИГОВОР РАДИ ПРЕБИЈАЊА - Ранка Рачић (Српска правна мисао)
Тужени до закључења рочишта за главну расправу може истаћи приговор ради пребијања као нови захтјев за пресуду. Без обзира на то што овај процесни феномен није детаљно регулисан у Закону о парничном поступку, јасне су разлике између компензационог приговора и приговора ради пребијања. Међутим, у судској пракси често се не праве разлике између ових процесних института. Такође у раду су посебно анализирани компензациона противтужба и приговор ради пребијања. Предмет посебне анализе у овом раду била je и пресуда која се доноси у парници у којој je истакнут приговор ради пребијања, због специфичног диспозитива, јер суд одлучује о захтјевима за пресуду који се налазе у условљавајућем односу.