Поняття та зміст експертної ініціативи у кримінальному судочинстві - D. V. Scherbanyuk (Bulletin of Kharkiv National University of Internal Affairs)
На основі аналізу наукових джерел та нормативно-правових актів запропоновано поняття експертної ініціативи в кримінальному судочинстві. Обґрунтовано, що вона може розглядатись у вузькому (процесуально-правовому) значенні та у широкому (теоретико-прикладному) значеннях. Проаналізовано зміст експертної ініціативи. Доведено, що він виражається не лише в передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України праві окремого експерта викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення відомості, які мають значення для кримінального провадження і з приводу яких йому не були поставлені запитання, а й в низці інших починань суб’єкта судово-експертної діяльності, які здійснюються у зв’язку з реалізацією відповідних функцій у кримінальному провадженні.