Rekabet Gücü Olarak Kaynak Tabanlı Eko-Yeniliğin İşletme Performansı Üzerindeki Etkisi: Antalya Sanayi İşletmelerinde Bir Uygulama - İlbey Kutluhan Papatya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kaynak tabanlı eko-yenilik [ekolojik yenilik] ile işletme performansının geliştirilmesi sürdürülebilir eko-rekabet gücü elde etmenin ötesinde öncelikle doğal kaynakların bozulmasını azaltmak, temel yaşam koşullarını iyileştirmek ve çevre dostu fırsatları yakalamak için kritik başarı faktörü olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte işletmenin kıt doğal kaynaklara bağımlılığını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kârlılığını, müşteri sadakatini, marka değerini, kurumsal itibarını kısacası sürdürülebilir rekabet gücünü artıracak koşulları yaratabilmesi anlamına gelmektedir. Bu kapsamda eko-süreç yeniliği, eko-örgütsel yenilik ve eko-ürün yeniliğinin işletme performansı üzerindeki etkisini ölçmeye yönelik Antalya ilinde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinde toplamda 220 işletme yönetici ile görüşme yapılarak bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kaynak tabanlı kuram bağlamında eko-yeniliğin işletme performansı üzerindeki etkisini belirlemek ve böylelikle gelecekte yapılacak olan çalışmalara ışık tutmak amaçlanmıştır. Ampirik çalışma analizleri sonucunda, kaynak tabanlı eko-yeniliğin işletme performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu teyit edilmiştir.