Hemşireler İçin Klinik Uygulamada Eleştirel Düşünme Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlilik ve Güvenilirliği - Arzu Kader Harmancı Seren; Eylül Urhan (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş:Hemşirelerin klinik ortamlarda gelişen sorunlarıçözümleyebilmesi, gelişime ve değişimeuyum sağlayabilmesi, hasta bakımgereksinimlerini saptayabilmesi, sistematik bakım ve klinikkararverebilmesi için eleştirel düşünme düzeylerini geliştirmeleri gerekmektedir.Amaç:Bu çalışma Hemşireler İçin Klinik UygulamadaEleştirel Düşünme Ölçeği Türkçe formunungeçerlilik ve güvenilirliğiniincelemek amacıyla gerçekleştirildi.Yöntem:Metodolojik tipteki bu çalışmayaKocaeli’ndeki bir üniversite hastanesinde çalışan toplam540 hemşire dahiledildi. Ölçek İngilizceden Türkçeye çevirisi ve Türkçeden İngilizceye geriçevirisiyapıldıktan sonra uzman görüşüne sunuldu. Ölçeğin geçerlilik vegüvenilirliğini sınamak için kapsamgeçerliliği, yapı geçerliliği, maddeanalizi, Kaiser Meyer Olkin–Bartlett testleri, doğrulayıcı faktöranalizive iç tutarlılık analizi kullanıldı.Bulgular:Ölçeğin kapsam geçerlilik indeksi0,967 olarak belirlendi. Ölçeğin madde-toplam puan korelasyondeğerleri(r) 0,374 ile 0,688 arasında saptandı. Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı0,98 olarakbulundu. Doğrulayıcı faktör analizi sonucu dört faktörlü yapıbelirlendi.Sonuç:Araştırmada Hemşireler İçin KlinikUygulamada Eleştirel Düşünme Ölçeği Türkçe formunungeçerli ve güvenilirbir araç olduğu belirlendi.