اثر کشت تاخیری بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن دو رقم کلزا (Brassica napus L.) - محسن باقری; عثمان محمد یاواروف; معصومه صالحی (تولید گیاهان زراعی)
به منظور بررسی اثر کاشت‌های تاخیری بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کلزا و همچنین انتخاب رقم و فاصله ردیف مناسب آزمایش در سه سال زراعی 87-1386 88-1387 و 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تاریخ کاشت به فاصله 15 روز) 7 و 22 آبان،7و22آذر( بعنوان فاکتور اصلی و دو فاصله بین ردیف 12 و 24 و دو رقم آر جی اس و هیبرید هایولا 401 بعنوان فاکتورهای فرعی بصورت تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تاثیر تاخیر درکاشت در سال‌های مختلف متفاوت بود و در سال‌هایی که میزان بارندگی کمتر از حد نرمال است کشت‌های تاخیری ریسک بیشتری خواهد داشت. در سال‌های نرمال به ازای هر روز تاخیر در کشت 27 کیلوگرم در هکتار عملکرد کاهش یافت. در بین دور قم مورد بررسی در طول سه سال و تاریخ‌های مختلف کشت رقم هایولا عملکرد بیشتری داشت (Kg ha-1 3287). به ازای هر 10 روز تاخیر در کشت کاهش عملکرد در رقم هایولا 379 و در رقم آرجی اس 410 کیلوگرم در هکتار بود. رابطه بین میانگین دما در طول دوره گلدهی تا رسیدگی فیزیولوژیک بر تعداد و وزن دانه نشان داد که تاثیر افزایش دما بر تعداد دانه بیشتر از وزن هزار دانه است. هر 10 روز تاخیر درکاشت نیز موجب افزایش یک درصد روغن شد. بطور کلی توصیه می‌گردد در کشت‌های تاخیری رقم هایولا کشت گردد، فاصله ردیف تاثیر زیادی در کشت‌های تاخیری نداشت.