Geçmişten Günümüze Mûsikîşinâs Ziryab’ın Endülüs Kültür Hayatına ve Avrupa’ya Etkileri - Adnan Adıgüzel; Esra Sinjar (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Ziryab (Ali b. Nafi), Bağdat’taki ünlü mûsikîşinas İbrâhim el-Mevsilî’nin öğrencisi ve Abbasi halifesi Mehdi’nin (775-785) azatlıkölesidir. O, İshak el-Mevsilî tarafından Hârun Reşid’e takdimedilmiş ve onun huzurunda mükemmel bir performans sergilemiştir.Ancak onun performansı Mevsilî tarafından kıskanılmış vegenç müzisyen Bağdat’tan kaçmak zorunda bırakılmıştır.Ziryab, Bağdat’tan çıktıktan sonra Kuzey Afrika üzerindenEndülüs’e ulaşmıştır. O, Endülüs’te devlet erkanı tarafından çokiyi karşılanmış, etkin ve oldukça itibar gören bir kişi olmuştur.Endülüs’te en üst düzeyde ağırlanan Ziryab, Endülüs Emevi Devletiemiri II. Abdurrahman’ın (822-852) sarayında baş müzisyenolarak çalışmıştır. Ziryab’ın Endülüs’teki etkisi sadece mûsikî ilesınırlı kalmamıştır. O, Endülüs kültür hayatını önemli ölçüdeetkileyecek yenilikler ortaya koymuştur. O, saç stili, moda tasarımı,gastronomi, astroloji, vb. birçok alanda belirleyici bir kişiolmuştur. Ziryab, Bağdat’tan gelen biri olarak kültürel anlamdaEndülüs Emevilerinin Abbasilerle rekabetinin bir figürü halinegelmiştir. Onun etkisi Endülüs’le ve yaşadığı dönemli sınırlı kalmamış,Batı’da ve Kuzey Afrika’da da önemli bir etki bırakmış,etkisi günümüze kadar uzanmıştır. Bu makalede Ziryab’ın hayatı,eğitimi, Endülüs’e geçmesi ve buradaki faaliyetleriyle Batı’ya etkilerip.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica}üzerinde durulacaktır.