Uzak Mesafeler, Yakın İlişkiler: Kültürlerarası İletişim Perspektifinde Anzak Günü'nün Türk Yazılı Basınında Sunumu - Onur Bekiroğlu; Şule Öztürk (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada, Türkiye'de her yıl 25 Nisan'da Avustralya ve Yeni Zelandalılar tarafından kutlanan Anzak Günü'nün ve dolayısıyla Anzak kimliğinin yazılı basında nasıl sunulduğu araştırılmıştır. Bu bağlamda, kültürlerarası iletişim perspektifinde Türk yazılı basınının, sembolik bir gün olarak kutlanan Anzak Günü dolayımıyla Anzak kimliğine bakışı ve bu kimliği işleyiş biçiminin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Böylelikle araştırma, kültürlerarası iletişim disiplinindeki akademik bilgi birikimine de katkıda bulunmaktadır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak içerik analizi kullanılmış ve 2005-2008 yılları arasında 25-26 Nisan tarihlerinde yaygın basında yayınlanan Anzak Günü'ne ilişkin haberler analiz edilmiştir. Araştırmada, gazetelerde yayınlanan haberlerin tonu açısından 58 haberin pozitif, 15 haberin negatif ve 47 haberin de nötr tonda olduğu bulgulanmıştır. Dolayısıyla yazılı basında Anzak Günü ve kimliğinin ağırlıklı olarak pozitif biçimde ele alındığı söylenebilmektedir.