KAMU KURUMLARINDA SOSYAL MEDYA KULLANIMI: SAĞLIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ - Seyida Erkek (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşme ile birlikte gelen ve son yirmi yıldır ülkemizi de etkisi altına alan dönüşüm sürecinin önemli bir ayağını bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan değişim oluşturmaktadır. Günümüzde sadece bilgiye erişimi önemli kılan geleneksel iletişim anlayışı yerini bilgiyi kullanabilmenin önem kazandığı yeni bir anlayışa bırakmıştır. Böylece pek çok yeni medya aracı hayatımıza girmeye başlamıştır.Zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın paylaşımın, etkileşimin ve tartışmanın esas olduğu bir iletişim ortamı sunan sosyal medya, sadece günlük yaşantıda ve iş dünyasında değil, aynı zamanda yönetsel ve siyasal hayatta da yoğun olarak tercih edilen bir iletişim aracı haline gelmiştir. Kurum ve kuruluşların yanı sıra siyasiler ve yöneticiler de karar alma ve ikna etme süreçlerinde sosyal medya araçlarına başvurmaya başlamıştır. Öyle ki insan ve toplumun değişmekte olduğu günümüzde halkıyla sosyal medya ortamından iletişim kurmayan bir merkezî ve yerel yönetim düşünülemez hale gelmiştir. Bu noktadan hareketle çalışmamızın amacı, sosyal medyanın kamu idare ve kuruluşları tarafından doğru kullanımı ile ilgili bilgiler sunmak ve yönetişim ilkeleri kapsamında sosyal medyanın kamu yönetimi üzerindeki etkisini Sağlık Bakanlığı sosyal medya uygulamalarını inceleyerek ortaya koymaktır.Bu çalışmada, nitel bir araştırma yöntemi kullanılarak kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal medya araçlarını kullanım düzeyi Sağlık Bakanlığı örnek uygulaması çerçevesinde incelenmektedir. Araştırmada Sağlık Bakanlığı’nın Facebook ve Twitter adreslerindeki paylaşımları ve Sağlık Bakanlığı sosyal medya uzmanı ile yapılan röportajdan elde edilen bilgiler kullanılmaktadır. Çalışmada ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Facebook ve Twitter hesapları ve bu hesaplardaki paylaşımları Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları ile kıyaslanmaktadır.Çalışmada, Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya araçlarından hangilerini, ne kadar süredir ve hangi amaçla kullandığı, sosyal medya platformlarını nasıl yönettiği ve bu platformu kullanırken karşılaştığı zorlukların neler olduğu gibi sorulara cevap aranmaktadır. Ayrıca sosyal medya araçlarının devletin idari boyutu yoluyla kamusal bilgi ve hizmet sunumuna ve siyasi boyutu yoluyla katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi yönetişim ilkelerinin artırılmasına nasıl katkı verebileceği incelenmektedir.