Kunnskapens performativitet - Ove Skarpenes (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
I denne artikkelen diskuterer jeg sammenhengen mellom etablering av kunnskap og denne kunnskapens performativitet. Jeg har valgt å diskutere denne sammenhengen med utgangspunkt i tre teorier: Robert Mertons arbeid om selvoppfyllende profetier, Ian Hackings teori om tilbakeføringssløyfer (feedback-loops) og Barry Barnes og David Bloors selvreferensielle modell. Jeg har brukt eksempler og fremstilt den logiske strukturen i de ulike eksemplene på en formell måte.