TRABZON TRAFİĞİNDE KADIN SÜRÜCÜ OLMAK - Seda Koç (İmgelem)
Bu çalışma, Trabzon’da diğer illere oranla kadın sürücü sayısının fazlaolmasının sebeplerini gerekçeleriyle birlikte açıklamak amacıyla yapılmıştır. Buamaçla Trabzon merkezde yaşayan 50 kadın sürücü araştırmaya dahil edilmiştir vekadın sürücülerin deneyimleri ve sıkıntıları ölçülmeye çalışılmıştır.Katılımcılara Trabzon’da kadın sürücü olmanın nasıl bir tecrübe olduğunu, negibi sıkıntılarla karşılaştıklarını ve Trabzon’da kadın sürücü sayısının fazlaolmasının sebepleri üzerine sorular yöneltilmiştir. Anket şeklinde yürütülençalışma son bulduğunda verilerin analizi gerçekleştirilmiştir ve grafiklerhalinde açıklanmıştır.Çalışmanın teorik kısmı toplumsal cinsiyet, kadın ve eşitlik, ataerkil toplumyapısında kadının yeri gibi konulara dayandırılarak kuramsal çerçevesioluşturulmuştur. Bunun yanında yapılan anketlerden elde edilen bulgularıniçerik analizi ile yorumlanmış ve nicel verilerin grafikleri verilerek sayısalolarak ifade edilmiştir. Ankette katılımcılara açık ve kapalı uçlu sorularyöneltilmiştir. İki farklı başlık altında bu sorular yorumlanmıştır ve eldeedilen bulgulardan yararlanılarak bir sonuca varılmıştır. Bu sonuç, Trabzon’dakadın sürücü olmanın, akabinde kadın olmanın vermiş olduğu yükümlülüğüntrafikte nasıl cereyan ettiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Kadının trafiktenasıl hissettiği, Trabzon’un bu konudaki artı ve eksileri, sosyo-demografiközellikleri çerçevesinde açıklanarak bir çalışma oluşturulmuştur.