Побудова нечіткого регулятора стабілізації судна на траєкторії - О.А. Дакі; В.М. Іваненко; В.М. Федунов; В.І. Чебан (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Підвищення точності стабілізації маломірного судна на траєкторії та зниження кількості перекладок руля, що підвищує ресурс авторульового, досягається за допомогою нечіткого регулятора, який працює на основі використання досвіду людини-рульового. В статті розроблена структурна схема управління та стабілізації судна на траєкторії, загальна схема управління із застосуванням нечіткого регулятора, а також структурна схема системи управління рухом маломірного судна із нечітким регулятором. Розроблена база правил для нечіткого регулятора та правила виведення, які ґрунтуються на відомому методі логічного виведення Мамдані. Застосування нечіткого регулятора дозволяє забезпечити зниження кількості перекладок руля суднової рульової машини.