Hemşirelik Eğitimi ve Hemşirelik Süreci Perspektifinden Yapay Zeka Teknolojilerine Farklı Bir Bakış - Abdülhamit Subaşı; Funda Aslan (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Yapay zeka ve hemşirelik ile ilgili tartışmaların genel olarak robotların gelecekte hemşirelerin yerini alacağı ve bunun sağlık bakımı konusunda oluşturabileceği etik ikilimler ile sınırlı kaldığı görülmektedir. Dönüşen sağlık sisteminde hem hizmet sağlayıcıların hem de hizmet alanların teknolojik temelli bireyselleştirilmiş bakıma yönelik artan beklentileri, hemşirelerin yapay zeka uygulamalarını tanımalarını ve bu sürece dahil olmalarını her geçen gün daha gerekli hale getirmektedir. Dolayısı ile yapay zeka ve hemşirelik bağlamında tartışılan konuların sınırlarını genişletmek ve mevcut ihtiyaca yönelik farklı bir bakış açısı geliştirmek önem taşımaktadır. Bu derlemede hemşirelik eğitimi ve hemşirelik süreci perspektifinden yapay zeka uygulamalarına ilişkin farkındalığı artırmak, hemşirelik süreci ve yapay zeka ilişkisini farklı bir noktadan yakalamak, ve hemşirelerin, eğitim sürecinden itibaren yapay zeka uygulamalarının geliştirilme ve kullanılma sürecine nasıl dahil olabileceklerine ilişkin yaklaşımların sunulması amaçlanmıştır.