Human Capital from Psychoanalytic Perspective - Barabasz Adela (Management)
Artykuł ma charakter teoretyczny. Jego celem jest przedstawienie psychoanalitycznego rozumienia kapitału, jakim są członkowie organizacji. To oni decydują o efektach działania organizacji, zarówno o jej sukcesach, jak i porażkach. W niniejszym artykule podjęta została próba opisania mechanizmów psychologicznych, które determinują złożone zjawisko określane mianem „kapitału ludzkiego” organizacji. Pojęcie „kapitał ludzki” zostało skonfrontowane z jedną z kluczowych właściwości organizacji, jaką jest hierarchia struktury organizacyjnej. Artykuł przedstawia psychoanalityczną interpretację organizacyjnej hierarchii w aspekcie kapitału ludzkiego, uwzględniając jej pozytywne oraz negatywne konsekwencje dla wszystkich członków organizacji