TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMADA BÖLGE KALKINMA AJANSLARININ ROLÜ - Yasemin Mamur Işıkçı (Akademik İncelemeler Dergisi)
2003 yılı Avrupa Birliği Katılım Ortaklığı Belgesinde, katılım öncesi mali yardım programından yararlanabilmenin koşulu 08.02.2006 tarihli ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun ile kurulan Kalkınma Ajansları bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve bu kapsamdaki projelere destek sağlamakla yükümlü tutulmuşlardır. Bu çalışmanın amacı da Kalkınma Ajansları’nın kırsal kalkınmaya hangi şekilde ve ne oranda katkı sağladıklarını ortaya koymaktır. Bu değerlendirmeyi yapmak üzere Türkiye’de bulunan mevcut 26 Kalkınma Ajansı’nıdan, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ( BAKA),Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), KARACADAĞ ve Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA)’nın 2016 yılları faaliyet raporları ve bölge planları taranmış ve uzmanlarla mülakat yapılmıştır.