Literatura in odpor, odpor v literaturi - Andrej Leben; Erwin Köstler (Jezik in Slovstvo)
Raziskovalni projekt Literatura in odpor, odpor v literaturi je bil posvečen raziskovanju slovenske in nemške literature, pismenstva in publicistike iz časa NOB na primeru Koroške ter analizi zadevne tematike v povojnem literarnem in publicističnem diskurzu v Sloveniji in Avstriji. V središču pozornosti so bili tisti predeli avstrijske in slovenske Koroške, kjer se je v letih 1941–1945 razvil organiziran odpor proti nacizmu, pri čemer avtorja glede odporniške tematike razlikujeta tri oz. štiri perspektive: regionalno nemško, koroško slovensko, slovensko in avstrijsko. V slovenski in koroški slovenski literaturi je tematika odpora vsaj do osamosvojitve Slovenije stalno prisotna, od 70. let dalje jo sprejema tudi nemška avstrijska literatura, kjer je bila tematika dolgo vezana predvsem na eksilno literaturo, koroška literatura pa jo je praviloma zamolčala in prepuščala publicistiki.