Вияв та зміна в емоційних процесах і спроможності дівчат протидіяти стресу під час змішаного навчання з фізичного виховання в закладі вищої освіти - Volodymyr Banakh (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві)
Актуальність. Фізичне виховання в закладі вищої освіти дотепер не забезпечує виконання визначених суспільством завдань, попри свої дієвість і високий потенціал. Мета – визначити особливості вияву та зміни в емоційних процесах і спроможності дівчат протидіяти стресу за змішаного навчання в закладі вищої освіти. Методи дослідження. У дослідженні взяли участь 100 дівчат, їхній вік перебував у межах 17,4±0,9 років; усі належали до основної медичної групи. Необхідні емпіричні дані одержано із застосуванням методу психо-діагностичного тестування на основі письмового опитування. Тестування поширено в практиці психологічних досліджень та з фізичного виховання різних груп населення опитувальники. Вони давали змогу оцінити стійкість дівчат до стресу, вияв і зміну в таких емоційних процесах, як самопочуття, активність, настрій, особистісна тривожність. Параметри цих показників визначали в тих самих дівчат протягом усього періоду їх навчання в закладі вищої освіти. Винятком був перший рік навчання, оскільки тут тестування проводили двічі – на початку (жовтень) та наприкінці (травень–червень) навчального року. Результати. Зміна в самопочутті, активності, настрої й особистісній тривожності дівчат протягом кожного року навчання відзначалась особливостями. Вони були пов’язані, передусім, із неоднаковими параметрами таких показників. Водночас зміна в них протягом усього періоду навчання відзначалася загальною тенденцією – від погіршення протягом 1-го року навчання до поліпшення, особливо протягом 3-го року, із наступним погіршенням в останній рік навчання. Щодо спроможності дівчат протидіяти стресу, то особливістю щорічної зміни були різні величини значень показника. Загальна для всього періоду навчання тенденція полягала у вияві зазначеної спроможності на середньому рівні. Висновки. Урахування одержаних даних під час формування змісту фізичного виховання для змішаного навчання сприятиме підвищенню його дієвості у виконанні визначених завдань. Крім того, урахування даних забезпечить вибір адекватних засобів і параметрів рухової активності під час її персоналізації.