МОДЕЛЮВАННЯ СТАНУ КЛАСТЕРНИХ СТРУКТУР ЗА ДОПОМОГОЮ МОДЕЛЕЙ СИСТЕМИ МАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - Андрій Артеменко (Економіка та суспільство)
Моделювання стану кластерних структур із використанням моделей системи масового обслуговування є важливим інструментом для аналізу їхньої ефективності та прогнозування розвитку. Кластерні структури, як динамічні системи, складаються з підприємств, наукових установ, органів влади та інших учасників, які взаємодіють у межах спільного економічного простору. Моделі системи масового обслуговування дозволяють враховувати специфіку цих взаємодій, зокрема потоки ресурсів, інновацій та інформації. У статті досліджено підходи до використання таких моделей для оцінки завантаженості кластерів, їх продуктивності, а також визначення «вузьких місць», які можуть обмежувати їхній розвиток. Особливу увагу приділено аналізу параметрів, які впливають на стан кластерних структур, зокрема інтенсивності надходження запитів, часу їх обробки та рівня взаємодії між учасниками. За допомогою методів масового обслуговування можна моделювати сценарії розвитку кластерів за різних умов, таких як зростання навантаження на інфраструктуру або збільшення конкуренції. У статті також розглядається вплив інноваційних технологій на оптимізацію функціонування кластерів, зокрема цифрових платформ, що сприяють координації дій учасників. Запропонований підхід до моделювання дозволяє забезпечити глибше розуміння функціонування кластерних структур, що сприяє ухваленню обґрунтованих управлінських рішень. Практичне застосування результатів дослідження дозволяє оптимізувати процеси у межах кластерів, підвищити їхню ефективність і конкурентоспроможність. Використання моделей системи масового обслуговування є перспективним напрямом для досліджень у галузі регіональної економіки, оскільки це сприяє формуванню стійких механізмів розвитку кластерів у динамічних умовах сучасного ринку.