FİLMLERLE ÜRETİLEN ERİL DÜNYA: ROMANTİK KOMEDİLERLE İDEALİZE EDİLEN EVLİLİK VE KADININ KONUMU - Nermin Orta; Aslı Ekici (Selçuk İletişim)
Son dönemde karşımıza çıkan ve çok sayıda izleyiciye ulaşan romantik komedi filmlerinde kadın her ne kadar meslek sahibi ve bağımsız bir karakter olarak sunulsa da çoğunlukla bu filmler özünde Yeşilçam melodramlarına göz kırpar ve evlilik ön plana çıkar. Geniş kitlelere ulaşması ve özellikle kadın izleyicileri hedef kitlesi olarak belirlemesi açısından romantik komedilerde kadının ve evlilik kurumunun sunuluş şekli bir kat daha önem kazanır. Romantik komedi türü içinde evlilik kurumunun sunumunu ortaya koymak bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Çalışmada 1990 sonrası yükselişe geçen popüler Türk sineması içinde yer alan ve romantik komedi türünün örneklerinden olan Kocan Kadar Konuş (Kıvanç Baruönü 2014) alımla yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu çalışma Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, 2015-2016 akademik yılı Bahar yarıyılında, Türk Sinema Tarihi dersini alan öğrencilere Kocan Kadar Konuş filmini izleterek yapılmıştır. Dersi alan öğrencilere film Mayıs ayında –dönem sonu olarak kabul edilebilir- izletilmiş ardından öğrencilerden filme dair düşüncelerini yazmaları istenmiştir. Filme dair yorumlarını yazdıkları metinlerde “toplumsal cinsiyet”, “kadının konumu” “erkeğin konumu”, “evlilik”, “aile”, “kadın ve erkeğin iş hayatındaki yeri” gibi kavramlarla bağlantılı olarak anlatmaları istenmiştir.