ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТУВАННЯ МОРСЬКИХ ПАСАЖИРСЬКИХ ТЕРМІНАЛІВ - Arkadii Rossokha; Viacheslav Martynov (теорія та практика дизайну)
Анотація. У статті проведено дослідження існуючої світової практики проєктування морських пасажирських терміналів. Розглянуто питання розвитку сучасних морських пасажирських терміналів в Україні. Мета. Обґрунтувати та визначити тенденції розвитку архітектури морських портів, а також їх функціональне призначення; розглянути світову практику проєктування. Методологія. Для обґрунтування результатів використовується аналіз літературних джерел та іноземного досвіду. Результати. Досліджень показали такі основні принципи проєктування морських пасажирських терміналів, інтеграція з природнім середовищем, використання новітніх технологій ,гнучкість використання простору, спеціалізовані морські пасажирські вокзали для різного призначення. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі та формуванні пасажирських морських терміналів, а також їхнього впливу на навколишнє середовище. Дослідження охоплює не тільки архітектурні складники, а й новаторські методи використання інтерактивних технологій. Практична значущість. Основні принципи проєктування морських пасажирських терміналів можуть бути використані у практичній діяльності дизайнерів та організації дозвілля, що дасть змогу провадити під час їх проєктування креативні ідеї та ефективні засоби створення гармонійного середовища для відвідувачів.