Лейкемоїдна реакція еозинофільного типу в дитини з мікст-гельмінтозом - H.B. Mateiko; М.V. Маtvisiv; L.V. Аntonuk; N.B. Horban; І.І. Pyluk (Сучасна педіатрія: Україна)
Лейкемоїдні реакції (ЛР) - це зміни в крові та органах кровотворення, які нагадують лейкози та інші пухлини кровотворної системи, але завжди мають реактивний характер і не трансформуються в пухлину. У виникненні ЛР етіологічну роль відіграють віруси, токсини тканинних гельмінтів, біологічно активні речовини, які вивільняються при гемолізі еритроцитів, імунних, алергічних процесах і сепсисі. При цьому можлива гіперплазія кровотворних клітин за нормального співвідношення елементів у кістковому мозку.