Акустооптикалық коррелятор - A.U. Umbetov; S.B. Zhumabayeva (Қарағанды университетінің хабаршысы. Физика сериясы)
Кристалды оптикалық жүйелердің беретін интерференциялық растрларын радиодабылдарды өңдейтін акустооптикалық қондырғыларда корреляциялық сынақ транспоранттарының орнына қолдануға болады. Мақалада осы мақсатқа жету үшін екі құрамды бифокалды линза (БЛ) жəне қосарланып сындыратын айнымалы екілену бұрышты призма қолданылды. Айтылып өткен оптикалық құралдар беретін интерференциялық растрларды жарықтың ультрадыбысты модуляторының өрісінде анықтағыш ретінде пайдалануға болады. Бұл жағдай айтылған қондырғыларды акустооптикалық корреляторларды (АО) құрастыруға қолдануға болатынын көрсетеді. Ұсынылған АО радиодабыл қысқа метрлі жəне дециметрлі толқындар диапазонында жұмыс істейді (жиіліктері 1 мГц – 1 ГГц аралығында).