СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Микола Силенко (Економіка та суспільство)
У статті досліджено питання стратегічного планування в Україні на державному та місцевому рівнях, виявлено наявні проблеми в умовах тривалої зовнішньої загрози. Здійснено аналіз стратегічних документів, що визначають вектор державної регіональної політики на довгостроковий період. Акцентовано, що Державна стратегія регіонального розвитку є головним інструментом державної регіональної політики України. Окрему увагу сфокусовано на проблемах узгодження планувальних документів з метою досягнення гнучкості при реалізації на регіональному та місцевому рівнях. Запропоновано авторське бачення щодо оптимізації планувальних документів та усунення дублювання. Досліджено проблеми розробки та впровадження короткотермінових програм економічного і соціального розвитку на регіональному та місцевому рівнях. Виявлено існуючі проблеми державного регулювання у питанні синхронізації стратегічного та бюджетного планування. Сформульовано авторську модель узгодження стратегії розвитку, плану заходів з її реалізації та місцевого бюджету. За результатами дослідження підкреслено необхідність перегляду доцільності розробки та впровадження ряду планувальних документів.