Vloga citatov v spoznavanju sodobne poljske zgodovine in kulture: Opis izbirnega predmeta poljskih študij za tujce - Agnieszka Zatorska (Jezik in Slovstvo)
Članek predstavlja vlogo zbirke citatov, gesel, sloganov, izbranih iz široko razumljene kulture za ponazoritev zgodovinskega, političnega in moralnega konteksta. Opis se nanaša na polonistični izbirni predmet Poljski jezik in sodobna kultura. Jezikovno gradivo je bilo uporabljeno za ilustracijo prelomnih trenutkov v novejši zgodovini Poljske v letih 1944–1989. Namen predmeta je posredovanje kulturnega in jezikovnega znanja slušateljem z interdisciplinarno uporabo informacij iz zgodovine, kulturne zgodovine (kina, popularne glasbe, mode), književnosti ter stilistike in frazeologije. Metodologija formalne kategorizacije predstavljenih izrazov in fraz temelji na raziskavah Grażyne Zarzycke o funkcijah krilatic v poučevanju poljščine kot tujega jezika.