Загальна характеристика та окремі аспекти спадкового права в сучасній та у традиційній доктрині Західної Африки (за матеріалами наукової експедиції в Республіці Бенін) - R. Akpo; O. I. Zinsu (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Наукова стаття містить результати міжнародної співпраці дослідників щодо загальних положень та окремих культурних аспектів, державної політики та законів спадкового права в країнах африканського континенту, зокрема у Республіці Бенін (Західна Африка). Актуальність теми обумовлена браком наукових розвідок даного сегмента у вітчизняній правовій науці та одночасною гостротою проблематики реалізації прав спадкування в умовах традиційного та сучасного африканського права. У ході роботи виявлено й схарактеризувати концептуальні засади й настанови правової ментальності бенінського суспільства. Підкреслено інституційні виклики традиціоналізму та модерності у державно правовому устрої Беніна. З’ясовано роль ліквідатора (керівника) спадковим майном та підкреслено доцільність створення Єдиного Реєстру спадкових справ. Наголошено на суспільно небезпечних діяннях стосовно законних прав та інтересів спадкоємців.Встановлено, що інструментом неправомірних дій слугують різні форми підробки документів; маніпулятивного впливу, погроз, вимагання; введення в оману органів судової влади тощо. Результатом таких дій є неправомірне володіння, користування, розпорядження, розтрата, приховування, пошкодження, знищення об’єктів спадкового майна. Розкрито полеміку наративів спадкового права з іноземним елементом у міжнаціональних шлюбах та визначено модуси правової реальності дискурсу«rejime matrimonialle», що надало можливість виявити сукупність смислів соціально правових зв’язків сучасного африканського спадкового права та африканської культури.