Romatolojide Kullanılan Biyolojik Tedaviler ve Hemşirelik Bakımı - Ayten Dağ (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Biyolojik ilaçların romatolojik hastalıklarda hastalık aktivitesinin baskılanması, hastalığa bağlı oluşan yapısal hasarın önlenmesi, yaşam kalitesinin artırılmasında ve iş gücü kaybının önlenmesinde önemli bir etkisi vardır. Daha etkili biyolojik tedavi arayışları devam etmekte ve halen yeni ilaçlar denenmektedir. Biyolojik tedavilerin yaygınlaşmasıyla birlikte hemşirelerin hasta değerlendirmesi, eğitimi, ilaç yönetimi ve izlemi konusunda önemli rolleri olmaktadır. Biyolojik ilaç tedavisine yönelik hemşirelik yönetimi ile ilgili kanıta dayalı araştırmalar ve standart rehberlerin oluşturulmasına ihtiyaç artmaktadır. Bu derleme ile romatoloji alanında kullanılan biyolojik ilaçlar ve biyolojik ilaç tedavisi alan bireylere yönelik hemşirelik bakımı ele alınmıştır.