Opriçnina Teşkilatı ve Rus Merkezileşmesine Etkileri - Tuğrul ÇAMAŞ (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Rus Devleti, XVI. yy da yaşadığı dönüşüm ve geçiş sürecine bağlı olarak iç ve dış politikada tüm tehditlere karşı İvan Groznıy kimliğinin izlerini taşıyan bir teşkilatlanma oluşturmuştur. Ülke siyasi hayatında Çar’ın yanında karar alıcı olarak bulunan Boyarlar ile yaşanan sürekli çatışma hali ve dış tehditlerin yoğunluğu nedeniyle Çar iktidarın tek sahibi olmayı amaçlamıştır. Çar’ı iktidarın tek yetkilisi yapan yeni teşkilatlanma kendine ait toprak, vergi, askeri ve idari sisteme sahiptir. Kendine ait teşkilatlanması ile Rus Devleti içerisinde devlet üstü özel yapılanmaya sahip bir kurum olarak doğmuştur. Doğrudan olarak Çar’a bağlı olan teşkilatlanma özel yetkilerle donatılmıştır. Bu yetkiler toplumsal terör uygulamalarına varan Çar şiddetini doğurmuştur. Diğer yandan Rus Devleti’nde otoriter yaklaşımların gelenekselleşmesini sağlamıştır. Devlet yönetiminde Boyarların etkisi kırılarak mutlak monarşi tesis edilmiştir. Bu nedenle Rus sosyal ve siyasal hayatında yeni sosyal ve siyasal gelişmeler yaşanmıştır.