ІННОВАЦІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В ЗДІЙСНЕННІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ - Valentyna Samoday; Yuliia Mashyna; Nadya Kolesnyk (Економіка та суспільство)
У статті проведено аналіз взаємного впливу міжнародних економічних відносин та інноваційної активності суб'єктів господарювання. Актуальність проведеного дослідження обумовлена посиленням у зв'язку з масштабним поширенням глобалізації та поглибленням міжнародного поділу праці впливом міжнародних економічних відносин на інноваційну діяльність. Проаналізовано різноманітні наукові підходи до визначення інновацій, у структурованому вигляді представлені існуючі класифікації інновацій, доведено, що у науковій літературі не представлено класифікацію інновацій, що враховує вплив міжнародних економічних відносин. Розроблено авторську класифікацію інновацій з урахуванням розвитку інновацій у контексті міжнародних економічних відносин. Також розглянуто визначення поняття міжнародних економічних відносин, представлені у науковій літературі, наведено фактори їх динамічного розвитку, обґрунтовано актуальність розгляду інноваційних процесів з погляду міжнародних економічних відносин. На основі проведеного теоретичного аналізу авторами виділено форми міжнародної кооперації в інноваційній сфері, тенденції розвитку інновацій під впливом міжнародні економічні операції (МЕО), а також аналізуються ефекти міжнародного інноваційного співробітництва. Теоретична значимість цієї статті полягає у розширенні теоретичного апарату досліджень інноваційної діяльності з урахуванням чинника впливу міжнародних економічних відносин.