İki Farklı Konukçu Dönemi Üzerinde Yetiştirilen Endoparazitoid Venturia canescens (Grav.) (Hymenoptera: lchneumonidae)’in Yaşam Süresine Farklı Işıklanma Süresinin ve Farklı Besinin Etkileri - Cem Özkan (Journal of Agricultural Sciences)
Farklı ışıklanma periyodunun (16:8 s aydınlık: karanlık ve sürekli karanlık koşullar) ve farklı besin uygulamalarının (su, bal ve besinsiz ortam) 3. dönem ve 5. dönem Ephestia kuehniella Zeller larvalarında gelişen parazitoid Venturia canescens (Grav.)’in ergin yaşam süresine etkileri 25±1°C sıcaklık, % 60-70 orantılı nemde laboratuvar koşullarında belirlenmiştir. Farklı beslenme ve farklı ışıklanma periyodu uygulamaları arasında, benzer olarak farklı beslenme, farklı ışıklanma periyodu ve farklı konukçu dönemi uygulamaları arasında ergin yaşam süresi bakımından fark önemli bulunmamıştır. Ancak, farklı beslenme ve farklı konukçu dönemi uygulamaları arasında, ayrıca farklı konukçu dönemi ve farklı ışıklanma periyodu uygulamaları arasında ergin yaşam süreleri bakımından fark önemli bulunmuştur. Farklı besin ve farklı konukçu dönemi uygulamalarında en uzun ortalama yaşam süresi 23.21 gün ile bal ve olgun dönem konukçu uygulamasında bulunmuştur. Farklı ışıklanma periyodu ve farklı larva dönemi uygulamalarında en uzun yaşam süresi ise her iki ışıklanma periyodunda da olgun dönem konukçulardan elde edilmiştir. Bu sonuçlar thelitokie şeklinde parthenogenesis'in görüldüğü V canescens'in kitle üretimi açısından değerlendirildiğinde; parazitletmede olgun dönem konukçuların, ergin besini olarak ta bal sunulmasının yaşam süresini önemli ölçüde arttırdığını göstermiştir.