Incidence and geographical distribution of cereal cyst nematode (CCN, Heterodera spp.) in winter wheat fields in Algeria - T. Djetti; M. Hammache; S. Doumandji (Arxius de Miscel-lània Zoològica)
Incidència i distribució geogràfica del nematode enquistat dels cereals (CCN, Heterodera spp.) en camps de blat d’hivern d’Algèria Els nematodes enquistats dels cereals (CCN, Heterodera spp.) són els nematodes paràsits vegetals més nocius per al blat, especialment a les zones de conreu de cereals, arreu del món. L’estiu de 2015 vam prendre mostres en 22 camps de blat i les vam analitzar mitjançant la tècnica de l’embut de Fenwick. L’estudi va revelar que el 54,55 % dels camps de blat estaven infestats pel nematode enquistat dels cereals. La infestació es va observar en diverses localitzacions del nord d’Algèria, però no a la zona desèrtica del sud. Les densitats de població de CCN al sòl de les zones infestades van variar entre 0,6 ± 0,54 i 8,6 ± 19,96 quists/500 g de sòl sec. A més, vam trobar una mitjana de 56,33 ± 15,18 i 364,70 ± 81,93 segons estadis juvenils i ous per quist, respectivament. La infestació era més severa als camps dedicats al cereal de Draa Semar i Djendel, amb 86,6 ± 19,96 quists/500 g de sòl i 57,4 ± 17,55 quists/500 g de sòl, respectivament. Les taxes més baixes d’infestació es van observar als altres camps: Ras Elouad, Sidi Mbarek i Sedraia, amb 0,6 ± 0,54 quists/500 g de sòl, 1,6 ± 1,67 quists/500 g de sòl i 2,4 ± 1,67 quists/500 g de sòl, respectivament. Heterodera spp. estava distribuït en tota la zona de conreu de cereal d’Algèria i podria causar una pèrdua de rendiment econòmic en aquestes regions. En mostrem la distribució en un mapa.