Vrednotenje metode PCR za sočasno določanje bakterij rodu Salmonella in vrste Listeria monocytogenes v živilih - Sonja SMOLE MOŽINA; Anže LENČEK; Barbara JERŠEK (Acta Agriculturae Slovenica)
Salmoneloza in listerioza sta alimentarni infekciji  zato so hitre in zanesljive metode določanja bakterij rodu Salmonella in vrste Listeria monocytogenes pogoj za zagotavljanje varne hrane. Metode na osnovi PCR imajo teoretične prednosti v primerjavi s tradicionalnimi mikrobiološkimi metodami, vendar morajo biti pred rutinsko uporabo ustrezno vrednotene. V prispevku je predstavljeno vrednotenje metode PCR za sočasno določitev bakterij rodu Salmonella in vrste L. monocytogenes  v živilih kot primer validacije alternativne kvalitativne metode glede na referenčne metode. Ustrezna izvedba metode PCR je hitrejša od standardnih mikrobioloških metod, ima enako relativno točnost, relativno občutljivost in relativno specifičnost ter pomeni dobro osnovo za nadaljnje medlaboratorijsko vrednotenje.