ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ КЕРОВАНОГО НЕГАТИВНОГО ТИСКУ В КОМПЛЕКСІ ЛІКУВАННЯ ПОСТРАЖДАЛИХ З ВОГНЕПАЛЬНИМИ РАНАМИ КІНЦІВОК - S. S. Strafun; N. O. Borzykh; Y. A. Yarmolyuk; V. H. Shypunov; A. A. Laksha; A. A. Bezuhlyi (Клінічна хірургія)
Проаналізовані результати лікування 80 постраждалих з поліструктурними вогнепальними пораненнями верхніх кінцівок. У пацієнтів основної групи застосований метод лікування ран з використанням керованого негативного тиску (ЛРНТ, negative pressure wound treatment – NPWT), контрольної – класичні перев’язки перед подальшим зашиванням рани, або виконанням реконструктивно–пластичного втручання. Доведена ефективність методу ЛРНТ в комплексі лікування поранених, розроблений алгоритм використання методу залежно від показань.