Kamera jako retorta („Scrutinium chymicum”) - Wojciech Michera (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest antropologiczną interpretacją opowiadania Człowiek na czworakach Arthura Conan Doyle’a, filmu Kena Russella Odmienne stany świadomości oraz filmu Bretta Leonarda Kosiarz umysłów jako wariantów kabalistycznego mitu o Golemie, reinterpretowanych w kontekście teorii Darwina. W artykule omawiana jest trwałość podstawowych obrazów, rekwizytów i tematów związanych z ideą stworzenia i transformacji człowieka siłą sztuki. Michera czerpie zwłaszcza z kultury starożytnej Grecji (mity o Pandorze i Pigmalionie). W ten sposób kwestia sztucznych ludzi pojawia się jako mocna idea „sztuki doskonałej”. Michera argumentuje, że jest to ściśle związane z filozoficznym sporem o sens terminu mimesis. Fotografia i film przedstawiane są jako kategorie wyobraźni zakorzenione w tradycji kultury europejskiej oraz istotnych dla niej dylematów filozoficznych, religijnych i artystycznych.