ZİHİNSEL SÜREÇLERİN FİZİKSEL OLARAK AÇIKLANMASI PROBLEMİ VE FİZİKALİZM ELEŞTİRİSİ - Vedat Çelebi (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmada, zihinsel süreçlerin kaynağının ne olduğu ve bu zihinselsüreçlerin fiziksel olaylara indirgenerek açıklanıp açıklanamayacağıproblemi ele alınmıştır. Bir kısım filozoflar zihinsel süreçleri fiziksel olmayanniteliklerle açıklamaya çalışırken, diğerleri tümüyle fiziksel açıklamalaryapmaktadır. Bu noktada fizikselci yaklaşım, zihinsel süreçleritümüyle fiziksel bir şekilde, beyin olayları ile açıklamayı amaçlamaktadır.Fizikalizm ve özdeşlik kuramları zihinsel olanın doğasını doğrudan doğruyafizikî olandan çıkarsamaya ve dolayısıyla onu fizikî olana indirgemeyeçalışır. Fiziksel olayların zihinsel süreçleri nasıl ortaya çıkardığını açıklamakta,fizikalist yaklaşım ve özdeşlik kuramları yetersiz kalmaktadır. Bubağlamda makalenin amacı fizikalizm ve özdeşlik kuramlarının bilinç ilezihinsel süreçleri açıklamada yetersiz kaldığı noktaları farklı filozoflardanhareketle ortaya koymaktır.