Техногенна людина майбутнього – свобода чи суб’єктивне право (теоретико-правові та філософські роздуми) - S. M. Kravchuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Досліджується складна та багатоаспектна проблема правового регулювання феномену техногенної людини майбутнього. Проаналізовано потенційний вплив технологічної модифікації людини на ключові сфери суспільного життя. Розглянуто проблему трансформації міжособистісних відносин у контексті можливості маніпулювання емоційним станом та пам’яттю, що ставить під сумнів автентичність людських зв’язків. Порушено питання впливу генетичних модифікацій на природні процеси еволюції та можливу гомогенізацію людської популяції. Особливу увагу приділено дослідженню ризиків поглиблення соціальної стратифікації внаслідок нерівномірного доступу до передових біотехнологій, що може призвести до формування нової ієрархічної системи. Розглядається питання співвідношення свободи особистості у прагненні до технологічного самовдосконалення та її права на це в контексті стрімкого розвитку штучного інтелекту, нейроінтерфейсів, біотехнологій та відповідних концепцій дизайну людини. Аналізуються потенційні можливості та ризики, пов’язані з технологічною трансформацією людської природи, зокрема загрози цифрової дискримінації, зміни людської ідентичності та етичні виклики, породжені ідеєю цифрової безсмертності внаслідок технологічного перенесення свідомості. Проаналізовано політичні наслідки впровадження технологічних модифікацій, включаючи питання електоральних прав модифікованих індивідів та ймовірну еволюцію демократичних інститутів у напрямку технократії. Окремо відводиться увага аспектам кібербезпеки, пов’язаним з інтеграцією технологій у людський мозок. Окреслюються можливі напрями розвитку правової доктрини для забезпечення балансу між свободою особистості та захистом її основоположних прав у майбутньому техногенному суспільстві. Стаття є внеском у теоретико-правове та філософське осмислення окремих аспектів формування нової реальності, де людина все більше інтегрується з технологіями. Підкреслено актуальність наукової дискусії щодо визначення меж допустимого технологічного втручання в біологічну природу людини та її соціальну інтеграцію.