تحلیل موانع کارآفرینی روستایی در شهرستان زابل - مجید دهمرده; مجتبی داورپناه (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
کارآفرینی روستایی راهکاری جهت توانمندسازی و ظرفیت‌سازی روستاییان و ابزاری مهم در رسیدن به توسعه پایدار روستایی است که موجب جلوگیری از مهاجرت و ثبات جمعیت روستایی می‌گردد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل موانع کارآفرینی روستایی شهرستان زابل صورت پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل خانوارهای روستایی بخش مرکزی شهرستان زابل می‌باشد که از این میان 357 خانوار به‌عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار انجام پژوهش پرسشنامه می-باشد که روایی آن بر اساس نظرات اساتید دانشگاه تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب کرونباخ 823/0 به دست آمد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد هشت عامل اکتشافی مربوط به موانع کارآفرینی در روستاهای شهرستان زابل عبارت‌اند از موانع اقتصادی، موانع نهادی، موانع زیرساختی، موانع علمی و آموزشی، موانع توسعه‌ای، موانع فنی، موانع اجتماعی و موانع ابزاری، که این عوامل 56 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. تاثیرگذار‌ترین موانع به ترتیب ضعف در شبکه بازاریابی (با میانگین 82/4)، عدم امنیت سرمایه‌گذاری منطقه موردنظر (با میانگین 74/4)، دور بودن از مرکز توجهات (با میانگین 49/4)، هزینه‌های سربار به دلیل بعد زیاد مسافت جهت تأمین مواد اولیه (با میانگین 47/4)، دور بودن از بازارهای اصلی (با میانگین 18/4)، عدم وجود زیرساخت‌های تولیدی (با میانگین 13/4) و ضعف مراکز آموزشی در توسعه علم و فناوری (با میانگین 08/4) بودند. ازاین‌رو به‌منظور به‌کارگیری ظرفیت‌های موجود می‌توان با کمک دانشگاه‌ها و نخبگان علمی منطقه نسبت به برآوردن نیاز-های علمی و آموزشی در حوزه کارآفرینی مرتبط با کسب‌وکارهای منطقه اقدام نمود.