Mardin’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Alınma Süreci - Murat Çağlayan (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Mardin ili Artuklu ilçesi sınırlarında bulunan Mardin’in geleneksel şehir dokusu 1979 yılında “Kentsel Sit Alanı” ilan edilerek koruma altına alınmıştır. 2000 yılında bu alan; “Mardin Kültürel Peyzaj Alanı” adı ile Dünya Mirası Sözleşmesi Uygulama Rehberi’nin “1, 3 ve 4” numaralı kriterleri çerçevesinde UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Mardin’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne tam üyelik başvurusu 2002 yılının Ocak ayında yapılmıştır. Alan, 2003 yılının Mart ayında Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) yaptığı değerlendirmeye göre Dünya Mirası Listesi’ne alınmamıştır. Günümüze kadar geçen sürede alanın Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için birçok çalışma yapılmıştır. Makale; yapılan bu faaliyetleri anlatarak yapılması gerekenler üzerinde durmaktadır.