Prilog poznavanju rasprostranjenja nekih rijetkih vrsta iz roda Carex L. u Bosni i Hercegovini - Đorđije Milanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu se obrađuje deset rijetkih vrsta iz roda Carex L. u flori Bosne i Hercegovine. Od njih se dva taksona (Carex capillaris ssp. capillaris i Carex mucronata) navode kao nova za floru ove zemlje. Uz svaku obrađenu vrstu dat je pregled literaturnih i novih nalazišta na državnoj teritoriji, koji su prikazani na preglednim kartama UTM 10x10 km kvadratne mreže. Na taj način dobija se uvid u rasprostranjenje ovih vrsta na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali ima i znatno šire fitogeografsko značanje. Posebna pažnja rada usmjerena je na procjenu ugroženosti obrađenih vrsta šaševa. Pet taksona se procjenjuje kao ugroženo, a za ostale, najčešće, ne postoji dovoljan broj podataka.