Funkcje Naprężeń w Dyskretnej Teorii Sprężystości - K.H. Bojda (Engineering Transactions)
W pracy omówiono rozwiązania równań równowagi dyskretnej teorii sprężystości. Funkcje występujące w rozważanych rozwiązaniach nazwano funkcjami naprężeń. Korzystając z warunków nierozdzielności oraz liniowych związków konstytutywnych wyprowadzono równania dla tych funkcji. Jako przypadki szczególne rozpatrzono funkcje naprężeń w teorii dyskretnych ośrodków Cosseratów oraz w teorii jednobiegunowych ciał dyskretyzowanych. Podano także przykłady ilustrujące zastosowanie omówionych funkcji naprężeń.