DUYGUSAL OKURYAZARLIK VE DUYGUSAL OKURYAZAR ÖĞRENME ORTAMLARI - Hakan Dündar; Mehmet Kandemir (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Duygularımız kim olduğumuzun, yaptıklarımızı neden yaptığımızın, birkaçdakikalığına ya da ömür boyu kim olmak istediğimizin en önemli göstergesi olup;öğrenmeye karşı hazır oluşumuzu ve becerimizi de doğrudan etkilemektedir. Buçalışmada, bizim kim olduğumuza ve öğrenme ortamlarına katkı sağlayan; kendiduygularımızı doğru şekilde anlayıp, bu bilgiyi davranışlarımızı şekillendirmedekullanmaya yarayan yöntemlerle, başkaları ile etkileşebilme pratiği yanikendimizin ve başkalarının duygusal durumlarına belirli bir bilgi ve yeterlilikleyaklaşabilme becerisi olan duygusal okuryazarlıkla ilgili bilgiler verilmiştir. Buçalışma literatüre dayalı bir derleme şeklinde yapılmıştır. Bu bağlamda, duygusalokuryazarlığın ne olduğuna, duygusal zekayla aralarındaki benzerlik vefarklıklarına, duygusal okuryazarlığın bileşenlerine, duygusal okuryazar bireylerinözelliklerine, duygusal okuryazarlığın öğrenme ortamlarına katkılarına ilişkinbilgiler verilmiştir. Çalışma sonunda, öğrencilerin, kişisel gelişimine, kalıcıöğrenmelerine, sosyal beceri kazanmalarına, öğrenciler arasında meydana gelenzorbalık şiddet gibi istenmeyen davranışların azalmasına vb. önemli katkısağlayacak duygusal okuryazarlık becerisi için, öğrencilere duygusal okuryazarortamlar sunulması için öneriler sunulmuştur.