Romanens virkningskraft. Mottakelsen av Amtmandens Døttre 1854–1855 - Kamilla Aslaksen (Edda)
SAMMENDRAG Artikkelen undersøker mottagelsen av Amtmandens Døttre i publikasjonsåret med hensyn til kritikkhistorisk kontinuitet og brudd, og i lys av begrepet virkningskraft. Ved å nylese kjente og trekke frem tidligere lite påaktede kilder, argumenterer artikkelen for at romanen bidro til endringer av innarbeidede forestillinger om nasjon, kunstens autonomi, genialitet, kjønn og offentlighet. Romanen var også det første norske diktverk som aktualiserte debatter om det sosiale og om litteraturens forhold til det sosiale. Slik ble resepsjonen konstituerende for litteraturkritikken som moderne norsk institusjon.