Analiza ewolucji profilu zaburzeń gęstości o skończonej amplitudzie w płynie wypełniającym nieodkształcalny ośrodek porowaty - Mieczyslaw CIESZKO (Engineering Transactions)
W pracy przeanalizowano wpływ sił dyfuzji oraz struktury porów nieodkształcalnego szkieletu na ewolucję profilu fal o skończonej amplitudzie w płynie przepływającym przez jego pory. Analizę przeprowadzono opierając się na dwuparametrowej teorii deformowalnych ośrodków porowatych, w której struktura porów charakteryzowana jest dwoma parametrami. Otrzymano quasi-liniowy układ równań opisujący ewolucję rozkładu gęstości płynu w fali. Wyznaczono warunki kształtowania się fali silnej nieciągłości na froncie fali oraz parametr charakteryzujący intensywność tłumienia zaburzeń o małej amplitudzie w takim ośrodku.