Działalność Szpitala Świętej Trójcy w Płocku podczas okupacji niemieckiej w latach 1939–1945 - Zofia Kuźniewska (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Artykuł prezentuje dzieje Szpitala św. Trójcy w Płocku podczas II wojny światowej. Ukazano tu wielki heroizm lekarzy i pielęgniarek, którymi były siostry ze Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia Ojca a’Paulo. Przedstawiono tu również działalność konspiracyjną pracowników szpitala. Ich zaangażowanie, odwaga, ciężka praca i poświęcenie wzbudzały niejednokrotnie podziw i szacunek wśród lekarzy niemieckich. Dzięki ofiarności personelu medycznego zostały uratowane nie tylko rzesze polskiej ludności, ale i same budynki szpitalne przed zniszczeniem, którego chcieli dokonać Niemcy zaminowując je przed opuszczeniem miasta Płocka w 1945 r.