MANDATUM И IUSSUM - Мирјана Богуновић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
порна правна природа јусума (iussum) произво- ди низ недоумица о мјесту и значају тог института у систему римског права. Да ли је јусум институт јавног права или је пак из домена приватног права; да ли има значење пуномоћја или накнад- но датог одобрења; да ли се њим регулишу појединачне ситуације или има карактер генералног овлашћења на поступање? Нарочит проблем који се појављује у проучавању овог института је уоча- вање разлике између мандата и јусума као института којима се остварује исти сврха. Оба института представљају правне ин- струменте преко којих се друга лица обавезују на одређено чињење у корист налогодавца. У којој мјери је јусум сличан мандату а ко- лико има своје аутохтоности, аутор настоји одгонетнути у раду на основу анализа текстова римских правника из класичног пери- ода.