Джерельна основа дослідження змісту початкової освіти в 40-80-х роках ХХ століття - Людмила Бондар (Педагогічний дискурс)
У статті охарактеризовано зміст шкільної початкової освіти у 40-80-х роках ХХ століття. Зокрема на основі аналізу різноманітних типів початкових закладів, документів зʼясовано державну освітню політику, зміни у структурі, змісті початкової освіти та розкрито її розвиток. Враховуючи той факт, що зміст освіти реалізується через навчальні предмети (мова, математика, природознавство тощо), закономірно постає питання про диференційований підхід у його змісті. Він має бути обовʼязковим принципом функціонування початкової школи. У статті показано, що зміст початкової освіти диференціюється залежно від типу школи та розкрито зовнішню диференціацію (на рівні змісту предметів і різних способів організації його засвоєння).