KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI VE DİL SORUNLARI BAĞLAMINDA SÖZCÜKLERLE YABANCILAŞMA - Nebahat Akgün Çomak (Selçuk İletişim)
İçinde bulunduğumuz çağcıl dönemin temel sorunlarından biri olan ve sayısı gittikçe artan kitle iletişim araçları ya da yığınsal iletim araçlarının getirdiği ve insanlara sunduğu aşırı bilgilendirme sonucunda, ulusların dil birliğini sağlamada zorlandığı görülmektedir. Dil birliğini sağlayabilen uluslar, geleceklerini ve hatta kültürlerinin sürekliliğini sağlayabileceklerdır. Özellikle de; dillerini yaşayan hayatın gereksinmelerine göre güncelleştiren, yabancı sözcüklerden arındıran, dilin doğal gelişimine uygun olarak yeni sözcükler türetebilen uluslar, aynı zamanda eğitim ve öğretim düzeylerini arttırabildikleri gibi kültürlerini koruyabilme şansına da sahip olabileceklerdir.Aynı zamanda, ulusal dilini bilim dili olarak kabul ettirebilen ulusların kültürlerini tanıtabilme ve yansıtabilme olanaklarını da elde edebilecekleri bilinen bir gerçektir. Türkçe'miz de bir bilim dili olarak kendini kabul ettirmiştir. Bilim dili olan Türkçe'mizin özünü korumak bir amaç olarak benimsenmelidir.