“Özel Eğitimde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri” Dersinin Psikolojik Danışman Adaylarının Özel Eğitimde Öz-Yeterlik Algılarına Etkisi - Melike Koçyiğit; Nesrin Sönmez (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Bu çalışmada, psikolojik danışman adaylarıyla yürütülen“Özel Eğitimde Psikolojik Danışma ve Rehberlik(PDR) Hizmetleri” dersinin, adayların özel eğitimde öz-yeterlik algılarınaetkisini incelemek amaçlanmıştır. Yarı-deneysel nitelikte olan çalışmadaön-test, son-test kontrol gruplu (2x2) desen kullanılmıştır. Çalışmanınkatılımcıları, 2017-2018 bahar yarıyılında Rehberlik ve Psikolojik Danışmaprogramında öğrenim gören 4. sınıf psikolojik danışman adaylarıdır (n=45). Sonsınıf müfredatında seçmeli ders olan “Özel Eğitimde PDRHizmetleri”dersini seçen 24 aday deney grubunu, başka bir dersi seçen 21 aday da kontrolgrubunu oluşturmuştur. Adayların özel eğitimdeöz-yeterlik algılarına etkisini belirlemek üzere “Kişisel BilgiFormu” ve “RehberÖğretmen Özel Eğitim Öz Yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde “tekrarlıölçümler için ANOVA” ve t-testi kullanılmıştır. 14 hafta boyunca yüzyüzeeğitimler, okul ziyaretleri, deneyim paylaşımı, doküman inceleme gibisüreçlerle yürütülen dersin sonunda, deney grubundaki psikolojik danışmanadaylarının özel eğitim özyeterlik algı düzeyi kontrol grubuna göre anlamlıdüzeyde artmıştır. Psikolojik danışman adaylarının lisans eğitiminde özeleğitim alanında yeterlik kazandıracak nitelikte derslerin açılması yönündeönerilere yer verilmiştir.