İdyopatik Hirşutizm Hastalarında QT Dispersiyonu - Tuncay Delibaşı; Ekrem Yeter; Sadık Açıkel; Uğur Arslantaş; Mustafa Gökhan Vural; Mehmet Doğan; Evrim Çakır; Tolga Çimen (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Çalışmada idyopatik hirşutizm tanılı hastaların QT dispersiyonu açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: 28 İH hastası ve kontrol grubu olarak 35 sağlıklı kadın çalışmaya dahil edildi. Hastaların hormonal incelemeleri ile birlikte elektrokardiyografi EKG analizleri yapılarak QT dispersiyonları QTd ile düzeltilmiş QT QTc değerleri kullanılarak düzeltilmiş QT dispersiyon QTcd değerleri elde edilmiştir. Bulgular: İH ve kontrol hastalarının minimum QT 336±30; 337±32 ms , maksimum QT 358±30; 358±34 ms , minimum QTc 391 ± 24; 399 ± 25 ms ; maksimum QTc 417 ± 24; 424 ± 26 ms , QTd 22±5; 21±7, P=0.6 ve QTcd 26 ± 6, 25 ± 9 ms, P= 0.7 değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdı. Hirşutizm hastalarında açlık insülin, Homeostasis model assessment HOMA indeksi ve androjen düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptandı. Sonuç: Hormonal ve metabolik bozukluklara rağmen İH hastalarında sağlıklı kadınlara göre anlamlı QT dispersiyonu saptanmamıştır